Radoslav S. Nedovic, Pantelija Vasovic: ZATAMNJENA ISTINA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


TRAGOM "ZATAMNJENE PROŠLOSTI"

(Redakciji "Čačanskog glasa")

 

U vašem listu poslednjih sedam brojeva objavljuje se feljton pod nazivom "Istorija Ravnogoraca čačanskog kraja", čiji se tekstovi prenose iz knjige "Zatamnjena prošlost", autoraistoričara Gorana Davidovića i Miloša Timotijevića. Ovog puta ne bismo hteli da komentarišemo mnoge detalje iz te knjige i feljtona koji se objavljuje, čija je elementarna istina drugačija, već ćemo to ostaviti za drugu priliku. Mećutim, ono o čemu ćemo ovog puta da nešto kažemo jeste sadržaj feljtona u poslednjem broju Vašeg lista od 25. oktobra 2002. godine.

Uz tekst koji je tu objavljen data je fotografija boraca LJubićske partizanske čete sa vojnikom u nemačkoj uniformi. Ispod fotografije je tekst: "Pripadnik nemačkog Vermahta (August Heler) sa ljubićkim partizanima 1941. godine".

Verujemo da je autorima bilo dobro poznato ko je bio August Heler i da u vreme sačinjenog snimka on nije bio pripadnik Vermahta, već borac-partizan LJubićske čete i mogli su da o tome upoznaju vaše čitaoce. Međutim, očito je, da su oni sa fotografijom i takvim natpisom ispod nje imali drugi cilj. Hteli su da tim putem stave do znanja čitaocima, posebno mladima, da su i partizani sarađivali sa okupatorskim vojnicima. To je prava namera autora kako bi što bolje uspeli da "rasvetle" našu "zatamljenu prošlost". Oni su to uradili bez osećaja stida, podmetnuvši i to kao kukavičko jaje u svojim nastojanjima da promene istoriju. No, radi vaših čitalaca, koji se i nama obraćaju i traže da im se kaže prava istina, moramo ovde da istaknemo ko je bio August Heler i kako se on našao sa ljubićskim partizanima.

August Heler je poreklom Austrijanac, rođen je 1920. godine; po zanimanju je bio odžačar. Prema nekim, neproverenim, podacima bio je član Komunističke partije Austrije. Po dolasku u nemačke jedinice u Čačak, kojoj je Heler pripadao, on je odmah uspostavio vezu sa nekim članovima KPJ. Rukovodstvu partije i Odredu pružao je dosta podataka o okupatorskim snagama u gradu. Krajem jula 1941. godine on napušta okupatorsku jedinicu i priključuje se ljubićskim partizanima. Učestvovao je u više borbi koje je vodila njegova jedinica. U borbi na opsadi Kraljeva u noći izmeću 14. i 15. oktobra 1941, August Heler sa svojim drugovima iz Pete ljubićke čete: Milom Lončarićem, Bogoljubom Ostojićem i Dimitrijem Plazinićem iz LJubića i Dragišom Milovanovićem iz Prijevora dobija zadatak da uništi neprijateljsko mitraljesko gnezdo na Zapadnoj Moravi kod Kamidžore. Iz te borbene akcije ni jedan od ovih boraca se nije vratio, pa su u četi smatrali da su poginuli, ili su zarobljeni. Mnogo kasnije, na osnovu izveštaja nemačke komande, saznalo se da je jedan nemački poručnik kod pomenutog mosta streljao pet komunista i da su od njih pet dvojica bili u nemačkim uniformama. Znalo se i to da je, pored Helera, nemačku uniformu nosio i Dragiša Milovanović. Tako je poginuo August Heler, borac-partizan protiv fašista na strani i za interese srpskog naroda iako po krvi njemu nije pripadao.

NJegovo ime ukdesano je na spomeniku palih boraca Narodnooslobodilačkog rata u LJubiću, kod spomenika Tanaska Rajića. Neka se i to zna!

Dakle, August Heler, nije se našao meću partizanima - što se može shvatiti iz legende u feljtonu - kao nemački čovek za saradnju, već kao pravi čačanski i srpski partizan-antifašista.

29. oktobar 2002. godine OPtTINSKI ODBOR SUBNOR-a

Čačak


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument