Radoslav S. Nedovic, Pantelija Vasovic: ZATAMNJENA ISTINA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


CRNE TROJKE NA DELU

U februaru i martu 1943. godine u srezovima ljubićkom i trnavskom izvršeni su veliki zločini.

U Ostri su 17. februara četnici uhvatili Miloša Anćelića (39), strahovito su ga mučili, obesivši ga za noge, boli ga kamom, čupali mu brkove, lomili ruke i drali mu kožu sa glave i na kraju ga zaklali. Istragu nad Anćelićem je lično vodio Predrag Raković, koji je davao uputstva o zlostavljanju. U Mojsinju 23. februara četnici, pod komandom Predraga Rakovića, zaklali su Mihaila Miša Ćurića (56), učitelja, starog ratnika i rezervnog potpukovnika, jer nije odobravao njihove zločine nad stanovništvom. Tada su ubili i Srećka Đurića (34).

Devetog marta u Stančićima su zaklali Dragoljuba (51) i Radojicu (50) Petroviće. U Vapi, Slatini, Banjici i Ježevici u noći izmeću 13. i 14. marta četnici su zaklali: Sretena Terzića (36) iz Vape, Bogoljuba Jocovića (31), Stanimira Madžarevića (55) i Mihaila Madžarevića (49) iz Slatine, Ljubišu Simovića (40) i Milorada Borovića (38) iz Banjice, Miroslavu Miru Ćirić (30) i Miodraga Petrovića Ćopa (35) iz Ježevice. U noći izmeĐu 15. i 16. marta u Lipnici i Premeći četnici Treće žičke brigade uhvatili su Vojina Propadovića (23) i Radmila Joksića (40) iz Lipnice. Posle mučenja njih su u Premeći žive zakopali.

U Trbušanima u noći izmeću 18. i 19. marta četnici su zaklali: Iliju Zupca, izbeglicu iz Nevesinja, Miodraga Starčevića (42) i Vukosavu Čolović iz Ljubića i Radoslava Gluščevića iz Kamenice. U Ljubiću 20.marta zaklali su Dragišu Čolovića. U Donjoj Gorevnici 22. marta četnici, predvođeni Žarkom Borišićem, ubili su i zaklali 10 lica: Milenu Pavlović (42), Stojku Janković (55), Vuka - Miletu Aleksandrića (39), Svetislava-Svela Kuzmanovića (53), Bogdana Kuzmanovića (60), Budimira Radojevića (35) i devedesetogodišnjeg Stanojla Jelića, a iz Mojsinja celu porodicu: Sibinku (45) i Gojka (50) Paunovića i njihovu jedinicu Daru (19). Svi zaklani i ubijeni su pobacani u jamu rudnika, uz zabranu porodicama da ih preuzmu i sahrane.

Pored ovih ubistava nenaoružanog stanovništva, četnici pod komandom Predraga Rakovića, u zajednici sa Nedićevom Državnom stražom, 5. marta blokirali su borce Čačanskog partizanskog odreda i tom prilikom ubili 14 partizana, od kojih su nekoliko streljali kao teško ranjene. Ubijeni su: Radiša Poštić, Radoje Živković, Svetislav Babović - Ćećo, Vasilije Jovičić, Dragan Jovanović Šmit, Milan Paunović, Gvozden Paunović, Dobroav Miletić, Boba, Milija Jovanović, Mihailo Pavlović, Vladan Šićević, Radomir Novaković, Savo Savić i Vukadin Belić.

Ranjene partizane ubio je Hristivoje Stojanović, komandir mrčajevačke četničke čete.

U Dragačevu posle povratka iz Crne Gore, gde je pretrpeo poraz u borbi sa partizanima, za odmazdu, vojvoda Milutin Janković popalio je desetak kuća mobilisanim seljacima koji su dezertirali sa bojišta, a potom u noći izmeću 23. i 24. aprila njegovi četnici ubili su u srezovima dragačevskom i ariljskom 11 pripadnika NOP-a. Iz Dragačeva su ubijeni: u Donjoj Kravarici - Timotije Tomašević (45) i njegov sin Dušan (19), zatim Miloš Stefanović (33) iz Lisa, Bogosav Mladenović (63) iz Virova, Milun Joković (32) iz Lisica, a sutradan Miladin Marković (43) iz Dljina, koga je ubio Jankovićev pratilac - koljaš Branislav Pantelić.

Novi zločini se nastavljaju u Dragačevu i u maju. Na Golupcu je ubijen Miodrag Ičelić (20) iz Cerove. U Guči Milosav Stanić (20). U noći izmeću 3. i 4. maja "crna trojka" iz jedinice Davida-Dača Simovića, komandanta Dragačevske brigade, u Grabu je zaklala Gvozdena Šipetića (45), koji je bio komandir četničke jedinice u Grabu, a koji je odbio da vodi borbu i da čini zločine prema pripadnicima NOP-a. Njega je zaklao koljaš Dragan Stanisavljević - Dragan pekar, rodom iz Rajca kod Čačka. Šipetiću je po izvršenom klanju odsekao uvo i poneo da pokaže svom komandantu - da je svoj zadatak izvršio.

U Viljuši su 29. juna 1943. četnici zaklali Živku Mandić i Svetozara Mandića (bez dece i stare).

Četničke "crne trojke" su 20. jula upale u Guču, pohvatale i odvele šest žena i devojaka i dva muškarca, pripadnike NOP-a. Iste noći, u blizini Guče, "trojke" su zaklale: Milicu Ružić (37), Milunku Gavrilović (31), Milicu Raković (25), Mladena Prelića (40) i Sretena Ružića (18), a tri devojke su posle nekoliko dana svirepog mučenja pustili kućama.

Komandant Predrag Raković u svom pismu komandantu Trnavske brigade Živoradu Kataniću od 28. avgusta 1943. godine preporučuje:

"Treba sve bivše partizane koji su kod svojih kuća likvidirati, jer Mandić ima jaču obaveštajnu službu preko onih bivših partizana. Takoće bi trebalo likvidirati i porodice aktivnih komunista..."

Nije se mnogo čekalo na ostvarenje ove preporuke. Odmah je počeo pokolj.

Toga dana, 28. avgusta, grupa četnika Slobodana Pejovića i Žarka Anćelkovića u Mršincima je pohvatala pripadnike NOP-a: Nenada Kaplarevića (20), Filipa Kaplarevića (63) i njegovog sina Davida (31), Milana Karovića (45) i njegovu ženu Kosanu (39), Žarka Đorđevića (40) i Malinu Kovačević (39), odvela na obalu Morave, zaklala ih i pobacala u reku. Radomira Kaplarevića (44), koji je ležao bolestan, zaklali su u krevetu.

U Atenici, 29. avgusta, grupa četnika, sa zloglasnim Božom Vasiljevićem, uhvatila je 16 osoba. Posle teških mučenja na mestu Crkvinama zaklali su: Roksandu - Rosu Lišančić, (devojku od nepunih 20 godina), , Budimira Lišančića (38), Gvozdena Stevančevića (45) Radisava Đurovića (20) i Dušana Vasiljevića - Maćanina (47). Istoga dana, u Čačku, u kafani "Makedonija", četnici su zaklali Aleksandra Jovanovića, kod kuće Vladana Pavlovića u Čačku, a u Kačulicama sveštenika Milisava Bata Perišića.

Zločini se nastavljaju. U Goričanima, 2. septembra, četnici su zaklali: Momira Miladinovića iz Lasca, Jelenu-Jelu Bešević (55) i Ratka Veskovića (30). "Crne trojke" 5. septembra su u Vapi zaklale: braću Nikolu (33) i Miletu (24) Obradoviće, a zatim i Rada Vlastelicu (59), iz Baluge: Dragoslava Vučićevića (45), Sava Paunovića (40), Tomislava Majstorovića (35) i Milijanu Dolovac (36). Dva dana kasnije, 7. septembra, u Atenici i Kulinovcima pohvatano je deset građana, saradnika NOP-a. Trojicu su zaklali, a ostale posle batinjanja pustili kućama. Zaklani su: Jevrem Šolajić (38) i Milutin Luković (34) iz Kulinovaca i Petar Nikolić iz Beograda, koji je došao u posetu svojoj rodbini.

Grupa četnika, koju je predvodio komandant Druge žičke brigade Vlasta Antonijević, u Banjici je 14. septembra zaklala: Milijanu Vukolić (45) i Miodraga - Draga Vukolića (47), a ubila Tihomira Davidovića (20). Istoga dana četnici, koje je predvodio Miodrag Vasić, komandant Prve žičke brigade, u Ježevici su zaklali Ružu Kosovac (36) i Cmiljku Vučićević (32), a u Rajcu Radomira Majstorovića (35) i Milku Vlastelicu (21) iz Lipnice.

U Trnavi i Viljuši u noći izmeću 13. i 14. septembra četnici su zaklali: Radoslava Vlajkovića (41) i njegovu taštu Drinku Vučićević (60) iz Viljuše i Miloša Krsmanovića (36) iz Trnave. Iste noći četnička "crna trojka" Žarka Borišića, Dragoslava Vučićevića - Crnjaka i Miloša Ćirkovića u Slatini i Mršincima izvršila je pravi pokolj. Zaklani su: Milija Vučetić (54), učitelj u penziji, njegova poćerka Ljubica Aničić (19), Mladomir Tutunović (24) i Milojko-Mile Ranćić (23) iz Slatine Spiridon Spiro Smiljanić (57), Mijat Panić (43) i Radovan Rovinac (48) iz Mršinaca.

Bilans ovih četničkih zločina u trnavskom srezu od 28. avgusta do 14. septembra je: 45 osoba zaklano i ubijeno, meću njima je 12 žena. Napomenimo da su to sve bile osobe koje nisu pripadale ni jednoj oružanoj formaciji. Svi su pohvatani kod svojih kuća, izvedeni i zaklani, ili ubijeni.

Kako se bližio kraj rata i nazirao poraz četničkog pokreta, jer su im saveznici otkazali poverenje, četnici su bivali sve osioniji i pravili su zločin za zločinom na čitavom području čačanskog kraja.

U Dragačevu je 12. maja 1944. godine pohapšeno preko 40 pripadnika NOP-a. Oni su odvedeni u Kotražu, gde je preki četnički sud osudio na smrt i odmahstreljao: braću Pauna i Milutina Radičevića i Milojka Pajovića iz Kaone, Jovića - Jova Kneževića iz Vlastelica i Milovana Dostanića iz Turice.

Četnički preki sud, sa Bojanom Ristanovićem na čelu, u Preljini i Balugi, 22. maja, osudio je četiri omladinke pripadnike NOP-a: Lenku Krupež iz Rakove, Mariju Komadinić iz Sokolića, Zorku Gojković iz Prislonice i učiteljicu Francišku Novak, prognanicu iz Slovenije, koja je živela u Prislonici. Posle svirepih mučenja, njih su poklali i naga unakažena tela izložili na raskrsnici puteva Preljina - Baluga. Iznad tela je stavljen natpis: Ovako prolaze svi koji rade za partizane".

Četnici sa Bojanom Ristanovićem su 28. juna u Gornjoj Gorevnici zaklali Aleksandra Toromana, pripadnika NOP-a. Njegov leš su izložili na putu usred sela prislonivši ga uz jedno drvo u sedećem stavu, a u ruke mu stavili ceduljicu na kojoj je pisalo: "Čitaj Toromane, ide li ti sa istoka Crvena armija". Četvrtog avgusta, nad porodicom Toroman izvršen je novi zločin - kada se okupila rodbina radi sahrane tela pokojnog Vojimira, stigla je trojka koju je predvodio Bojan Ristanović, uskratila je da se telo sahrani na groblju, a u toku noći su četnici zaklali Vojimirovu sestru Grozdanu, koja je bila u drugom stanju, babu Stanku i njihovog radnika Svetislava Matijevića iz Vranića.

Četnički preki sud, posle strahovitog mučenja, u Rakovi, gde je bio četnički zatvor, osudio je na smrt 11 pripadnika NOP-a. Na smrt su osuđeni i zaklani: Ljubinka Popović (31), domaćica i majka devetoro dece, Tanasko Terzić (20), stolar, Svetolik Jakovljević (45), zemljoradnik, Savatije Jakovljević (53), zemljoradnik i Radomir Savić (34), zemljoradnik, iz Vape: Miloš Žagrić (40), zemljoradnik, i Đuro Aleksić (21), zemljoradnik, iz Zablaća: Vladeta Vlajko Radosavljević (23), zemljoradnik, i Perunika Petrović (39), domaćica iz Stančića: Janaćko Ćurčić (29), zemljoradnik, kao i Miloš Prelić iz Ježevice.

Povodom ovog zločina iz kancelarije Prekog vojnog suda komande Drugog ravnogorskog korpusa izdato je saopštenje u kome se posle imena streljanih pored ostalog kaže: "Skrećemo pažnju stanovništvu, da će se kazniti smrću svako lice koje bude sarađivalo sa terorističkom grupom komunista, ili radilo na neki drugi način protiv Jugoslovenske vojske u otadžbini".

To su bili samo neki od mnogobrojnih četničkih zločina, koje su počinili nad pripadnicima NOP-a, ali i nad velikim brojem mirnih i nedužnih građana od 1941. do 1944. godine, uz napomenu da i posle osloboćenja zemlje, četnici koji su bili u odmetništvu činili su zločine. Mnoge četničke zločine i njihove žrtve nismo mogli ovde prikazati, jer bi to zahtevalo mnogo veći prostor nego što je moguće da objavimo, pa se tim žrtvama i njihovim porodicama izvinjavamo. Imajući sve to u vidu, dajemo sumarne podatke o četničkim zločinima na čačanskom području.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument