TRECA KRAJISKA BRIGADA - SJECANJA BORACA

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAJZAPAŽENIJI JE BIO NIŠINA

U napadu na nemačko-ustaško uporište u Banjoj Luci, jedinice su uspele da uđu u sam centar grada. Naš higijeničar Nikola Kunjadić Nišina nalazio se sa svojom higijenskom ekipom u 2. bataljonu i za vreme borbe imao vremena da obide oslobođeni deo grada.

Nosio je pantalone od belog sukna. Videći lepe banjalučke cure palo mu je na pamet da razmišlja kako da bude najzapaženiji u Banjoj Luci (misleći, svakako, da će Banja Luka biti oslobođena). Pošto nije bio bombaš, to nije mogao da se pred Banjalučankama istakne u jurišima. Nije bio ni politkomesar, ili bar politdelegat, pa da improvizuje kakav zbor ili manifestaciju.

Ipak je smislio nešto. Dao je svoje bele čakšire jednoj devojci, muslimanki, vezilji bosanskih ćilima, da mu ih ofarba u crveno. U međuvremenu, neprijatelj je dobio pojačanje iz Gradiške i uspeo da nas potisne iz grada.

Usled iznenadnog povlačenja, Nišina je morao da obuče sveže obojene crvene čakšire, koje su se prvo cedile i ostavljale za njim crveni trag, a zatim, pošto je bila velika hladnoća, počele su da se smrzavaju i tako su se ukrutile da Nišina nije mogao da hoda. U ovako ratnim obrtima najčešće se mora brzo hodati, jednostavno trčati. Ne mogavši ni jedno ni drugu, Nišina je zapomagao: "Aman braćo! Pomozite, uhvatiće me živa!"

Na ovo zapomaganje, u trku pored njega, jedan borac mu dobaci: "Nema pomoći, nego skidaj to čudo, pa s njima preko ramena i bježi u gaćama!"

Ne zna se da li je Nišina poslušao ovaj savet, ali posle toga, dugo vremena, u brigadi su na račun njegovih obojenih čakšira pravljene "masne" šale.

Žarko LATINOVIĆ


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument